Bojana Brajović i Boris Nikčević (Crna Gora)

Gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević sarađuju i nastupaju kao duo od 2011. godine. Imali su veliki broj koncerata u Crnoj Gori, Francuskoj, Srbiji i Sloveniji. 2013. godine su, uz pomoć Ministarstva kulture, realizovali nesvakidašnji projekat – 'Turneja po Crnoj Gori' , kada su za tri mjeseca održali koncerte u jedanaest crnogorskih gradova.
Tokom 2016. godine su imali uspješne nastupe u Podgorici (’Dani gitare’), na Cetinju ( Espressivo music festival), u Beogradu ( Guitar art circle) i Ljubljani. Takodje, nastupili su u Istorijskom muzeju Kremlja, u Moskvi, u čast obilježavanja decenije crnogorske nezavisnosti. U prvoj polovini 2017. su realizovali Malu sjevernu turneju (Kolašin, Bijelo Polje i Berane), u julu su novi repertoar premijerno izveli u Baru, u okviru XXX Barskog ljetopisa, a krajem godine i u KIC Budo Tomović, na festivalu DEUS. U martu 2018. su otvorili prvi medjunarodni festival gitare Guitar fest Bijelo Polje, a 2020. nastupili u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, kao i u avgustu 2022.

Članovi su ansambla Clazz quintet, osnovanog da izvodi prevashodno djela francuskog kompozitora Kloda Bulinga. Sa Clazz quintet-om su, ponovo, tokom 2014.godine, imali turneju po Crnoj Gori. Neobičnu sintezu klasične i džez muzike, koju Klod Buling njeguje u svojim djelima, čula je i publika na nekoliko džez festivala u Crnoj Gori, a regionalnom turnejom ‘Koncerti bez granica’ predstavili su se publici u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu. Sa velikim uspjehom su nastupili na velikoj sceni CNP-a, u Podgorici 2019. godine, kao i 2020., u okviru festivala ‘Dani gitare’. Bojana i Boris se, pažljivim odabirom repertoara originalno pisanim za duo gitara – flauta, trude da ovaj, na prvi pogled neobični, spoj instrumenata približe širokom auditorijumu.Večerašnji koncert je drugi dio diptiha ‘Estate – autunno’, koji je kao projekat podržan na ovogodišnjem konkursu Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *