Zoran Krajišnik (Srbija)

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo,1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu, Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umjetnika kao što su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi. Od 1996-1998. godine bio je student prestižne Solist-klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatory u Kopenhagenu (Danska). Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje Volos (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanati (Italija, 1982, 1983, 1984),  specijalne nagrade za najuspješnijeg učesnika  Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju M. Giuliani u Bariju (Italija, 1990), i druge nagrade (prva nije dodijeljena) na takmičenju F. Sor u Rimu (Italija,1995).
Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i svijeta (Rusija, Slovačka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Madžarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Luksemburg, Grčka). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je na čuvenim festivalima kao što su Guitar Art Festival u Beogradu (2006, 2009,2015), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd.  

Snimio je CD u produkciji Swiss Record Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin,  solistički CD Horizonti i CD Ben ritmato e deciso sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine. Sa sopranistkinjom Liljanom Lišković sarađuje od 2018. godine. Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci.

Pokretač je GuitarFesta u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije. Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u
Novom Sadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *